Az anyajegy eltávolítás általában szikével, helyi érzéstelenítésben történik. A helyi érzéstelenítés a legtöbbször egy tűszúrást jelent, utána már semmilyen fájdalom nem lép fel, magát a vágást a páciens egyáltalán nem érzi.

Egyes anyajegyek rádiófrekvenciás eszközzel vagy lézerrel is eltávolíthatók, ilyet azonban ritkán végzünk. Egyrészt azért, mert nincs lényeges előnye a szikével történő eltávolításhoz képest, másrészt a gyanús anyajegyet lézerrel is csak kimetszeni szabad, közvetlenül “meglézerezni”, vagyis elroncsolni tilos!

Rendelőnkben az anyajegy eltávolítást sebész vagy – ritkábban – az operálásban jártas bőrgyógyász végzi. A műtét előtt mindenképpen szükséges bőrgyógyászati vizsgálat. Ilyen esetben egyúttal teljes szűrővizsgálat is történik. Ha esetleg már rendelkezik más intézmény bőrgyógyászától friss és egyértelmű javaslattal, azt is elfogadjuk.

A műtét után a varratot általában 1-2 héttel lehet eltávolítani (az időtartam leginkább a testtájtól függ – az arcon például rövidebb, a háton hosszabb idő után történhet meg a varratszedés). Ez alatt az idő alatt kontrollvizsgálatot is szoktunk végezni, ezt a műtét közben beszéli meg a sebész a pácienssel.

Szövettani vizsgálat

A legtöbb esetben az eltávolított festékes anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük. A vizsgálatot két szakvizsgával (patológia és bőrgyógyászat), valamint a bőr szövettan területén több évtizednyi tapasztalattal rendelkező orvos végzi.

Anyajegy eltávolításhoz bőrgyógyászati szűrővizsgálat szükséges: Anyajegy szűrővizsgálat
Ha már rendelkezik írásos bőrgyógyászati lelettel, fordulhat sebészünkhöz: Dr. Bács Ervin