Bőrdaganatok

A rosszindulatú bőrdaganatoknak számtalan fajtája van, de ezek közül három az, amely a gyakorlatban gyakran előfordul, ezek a basalioma, spinalioma és melanoma.

 

Főleg a fénynek kitett területeken jelentkezik, igen lassan növekszik és szinte soha nem ad áttétet. Régebben ezért “félig rosszindulatú” daganatnak is nevezték. Viszonylagos jóindulatúsága ellenére sem szabad elhanyagolni, mert egy idő után már csak nehezen és maradandó hegekkel lehet eltávolítani. Nem mindig daganatként észlelik, például az arcon lévő, állandóan kiújuló seb is basaliomára gyanús lehet.

Eltávolítása általában műtéttel történik, legtöbbször sebész végzi. A sebszéleket varrattal egyesíti. Egyik fajtáját (az úgynevezett “superficialis” – vagyis felszínes – basaliomát) szükség esetén más (egyszerűbb) technikával is meg lehet oldani. Ilyenkor az eltávolítás is felszínesebb, és nem szükséges varrat utána.

Újabban létezik olyan kenőcs is, amely visszafejlesztheti a felszínes basaliomát, de ezt a kezelést olyan testtájakra érdemes fenntartani, amelyek nehezen operálhatók.

A basalioma néhány százalék gyakorisággal kiújulhat, ezért műtét után egy ideig szükség van rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzésre.

Spinalioma (a hámsejtek rákja)

Viszonylag ritka, a basaliománál valamivel rosszindulatúbb rák. Gyakran jelentkezik a fénynek kitett helyeken. Gyakran kifekélyesedik. Ellentétben a basaliomával, mindig műtéttel kell eltávolítani.

Melanoma

Nem csak a bőrrákok között, de az összes rosszindulatú daganat közül is az egyik legveszélyesebb. Kezdetben olyan, mint egy anyajegy; ilyenkor gyakorlott bőrgyógyászra van szükség, hogy észrevegye azokat a finom jeleket, amelyek a rosszindulatú elfajulásra emlékeztetnek.Ehhez gyakran bőrmikroszkópra van szükség. Eltávolítása mindig műtéti úton történik. A lézeres eltávolításnál is szikeként kell használni a sugarat, így a beteg szempontjából nincs különösebb jelentősége, hogy szikével vagy lézerrel történik a vágás. Mind a két esetben szükség van helyi érzéstelenítésre, a vágás maga már teljesen fájdalommentes. A műtét után varratot helyez be a sebész, melyet 5-14 nap múlva távolít el. A szövettani eredménytől függően további ellenőrzésre, esetleg kezelésre is szükség lehet.