Szemölcsök eltávolítása

A “szemölcs” szó gyakran okoz félreértést, ugyanis különböző eredetű elváltozásokat is jelölnek ezzel, melyeknek közös jellemzőjük mindössze annyi, hogy szemölcsös a felszínük.

A félreértések másik forrása, hogy a köznyelv gyakran nevezi az anyajegyet is szemölcsnek. Ennek az a nagy veszélye, hogy a patikákban kapható “szemölcsirtó” szereket nem ritkán anyajegyekre használják, ami szó szerint életveszélyes próbálkozás.

A szemölcs és az anyajegy valóban hasonlíthatnak egymásra, időnként még a bőrgyógyász szakorvos is csak bőrmikroszkóppal tudja megkülönböztetni őket.

Vírusos szemölcsök

Vírusszemölcsök (verruca vulgaris)

A vírusok által okozott szemölcsök (latinul: verruca vulgaris) legtöbbször a kézen és a talpon fordulnak elő. Kezelésére ecsetelőket használhatunk, vagy el is távolíthatjuk őket. Az eltávolítást rádiófrekvencás eszközzel vagy erre a célra kialakított kanálszerű eszközzel (úgynevezett Volkmann kanállal) végezzük. Természetesen helyi érzéstelenítésre mindkét esetben lehetőség van. A vírusszemölcsök eltávolítását általában bőrgyógyász végzi.

Egyéb (nem vírusos) szemölcsök

Az egyéb szemölcsök (például az úgynevezett verruca seborrhoica, melynek sajnos magyar neve nincs) nagyon hasonlíthatnak az anyajegyekre. Miután nem válnak soha rosszindulatúvá, eltávolításuk egyszerűbb, mint az anyajegyeké. Ezeket is bőrgyógyász szokta eltávolítani.

Nem szemölcs, de néha annak hívják

Leginkább két elváltozás az, amit szemölcsnek neveznek időként, bár nem azok:

Szemölcs (keratosis seborrhoica)

anyajegyek: ezekről itt olvashat

fibromák (sajnos magyar nevük nincs, legtöbbször a nyakon, hónaljban előforduló kocsányos puha növedékek). A fibromákat legcélszerűbb elektrosebészeti úton eltávolítani, rádiófrekvenciás eszközzel.

 

Szemölcsök eltávolítása

Ha szemölcsök eltávolítását kéri, bőrgyógyászati rendelésre jelentkezzen be. Ha valóban szemölcsről van szó, általában az eltávolítás is ugyanazon alkalommal elvégezhető.