Az eltávolítás általában szikével, helyi érzéstelenítésben történik. A helyi érzéstelenítés a legtöbbször egy tűszúrást jelent, utána már semmilyen fájdalom nem lép fel. Egyes anyajegyek rádiófrekvenciás eszközzel is eltávolíthatók. Lézerrel történő anyajegy eltávolítást ritkán végzünk. Egyrészt azért, mert nincs lényeges előnye a szikével történő eltávolításhoz képest. Másrészt a gyanús anyajegyet lézerrel is csak kimetszeni szabad, roncsolni tilos.

Rendelőnkben az eltávolítást sebész vagy az operálásban jártas bőrgyógyász végzi. A műtét előtt mindenképpen szükséges bőrgyógyászati vizsgálat.

A műtét után a varratot általában 1-2 hét után lehet eltávolítani (az idő leginkább a testtájtól függ – az arcon például rövidebb, a háton hosszabb idő után történhet meg a varratszedés).

Szövettani vizsgálat

A legtöbb esetben az eltávolított festékes anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük. A vizsgálatot két szakvizsgával (patológia és bőrgyógyászat), valamint a bőr szövettan területén két évtized tapasztalattal rendelkező orvos végzi.