Benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm általában a lábon, az I. ujjon (öregujjon) jelentkezik. Lehet egészen enyhe, amikor otthon is megoldható (lábáztatással, fertőtlenítő krémmel és a körömsarok kivágásával). Súlyosabb esetben azonban az otthoni ismételt próbálkozás csak ront a helyzeten.

Ha nem sikerül otthon megoldani a benőtt körmöt, forduljon első lépésként bőrgyógyász szakorvosunkhoz. Itt megtörténik a sebkezelés, szükség esetén a körömsarok eltávolítására is lehetőség van – természetesen helyi érzéstelenítéssel. Előfordul, hogy ezek után már pedikűrös vagy saját maga renden tudja tartani. Az esetleges körömszabályozáshoz adunk tanácsot.

Előfordul az is, hogy szükség van a körömlemez széli részének és a körömágy egy kis darabjának sebészi kimetszésére. A műtétet sebész szakorvosunk végzi, természetesen helyi érzéstelenítéssel, teljesen fájdalommentesen. A műtét során a körömágynak azt a darabját is eltávolítjuk, amely a benövő körömszélt termeli – ez megelőzi a kiújulást. A műtétet a körömágy fenolos kezelésével egészítjük ki, ami még biztosabbá teszi, hogy a köröm ne nőhessen be újra. Így az esetek több mint 90%-ában a műtét egyben végleges megoldást jelent.

Ez az Ön szempontjából azt jelenti, hogy minimális kényelmetlenséggel a lehető leggyorsabban megszabadulhat a fájdalomtól.

A körömbenövés kezelésének tipikus menete és ára.

A benőtt köröm kezelésének menete (és így költsége is) a súlyosságtól függ. Az alábbiakban két tipikus esetet ismertetünk:

Enyhébb eset

Első alkalom: Orvosi (bőrgyógyászati) vizsgálat és kezelés, szükség esetén a körömsarok kimetszésével – helyi érzéstelenítésben. 

Második alkalom: kontrollvizsgálat, ekkor általában már látható, hogy van-e szükség műtétre (általában nincs). 

Súlyosabb vagy ismételten kiújuló körömbenövés

Súlyosabb esetben nem elegendő a körömsarkok eltávolítása, sebészi műtétre van szükség (“körömplasztika”).

Első alkalom: helyi kezelés, árajánlat adása, előjegyzés műtétre.

Második alkalom: műtét (sebész szakorvos)

Harmadik alkalom: varratszedés, utókezelés megbeszélése

Lézeres körömágy műtét

A magunk részéről lézeres körömágy műtétet csak kivételesen végzünk. A lézer szerepe ugyanis ebben az esetben ugyanaz, mint a fenolé, csak sokkal drágább (fenol anyagköltsége: 5 Ft; Lézer költsége: több ezer forint) – az eredmény ugyanaz, az árkülönbség viszont hozzáadódik a kezelési költséghez. Egyes esetekben a lézer valóban előnyös, de ezt külön megbeszéljük a pácienssel.