Dr. Joó József Gábor – Tájékoztatók

Nőgyógyászat – szülészet

Méhnyakrák

Nőgyógyászati szűrővizsgálat

Rendelőnkben lehetőség nyílik a környék női lakossága számára, hogy kultúrált körülmények között, jól felszerelt környezetben vegyen részt nőgyógyászati vizsgálaton. A legkorszerűbb kritériumoknak megfelelő kolposzkóp (hüvelytükör), illetve a szükséges műszerek teljes repertoárja áll rendelkezésre a vizsgálatokhoz.

A szülészet-nőgyógyászati ellátáson belül a megelőzés lehetőségei különösen nagyok. A rendszeres (évenkénti) nőgyógyászati rákszűrés egy modern nő egészségkultúrájának fontos része; a vizsgálat tulajdonképpen az ún. onkocytológiai mintavételt, illetve a méhnyak, valamint a hüvely részletes vizsgálatát foglalja magában – ezek együtt adnak értékelhető vizsgálati eredményt.

A rendszeres nőgyógyászati rákszűrésen túl további fontos feladatunknak tekintjük a hygiénével kapcsolatos ismeretek átadását. Igen fontos teendő a családtervezés, a fogamzásgátlás lehetőségeinek biztosítása, különös tekintettel az életkornak, illetve az általános és szülészet-nőgyógyászati előzménynek megfelelő hormonális fogamzásgátló gyógyszerek hozzáférhetőségének megteremtése.

További feladatnak tartjuk a vállalandó vagy vállalt terhességek kapcsán a genetikai tanácsadás hozzáférhetővé tételét is, mely a terhességgel kapcsolatos kockázatokra, illetve esetleges további vizsgálatok szükségességére hívhatja fel a figyelmet.